Het ontstaan

Cabaretier en kunstenaar Josj van Berkel van de Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht’99 klopte in 2002 aan bij de bibliotheek Boxtel, het Brabants Dagblad en boekhandel Elckerlijc met zijn idee voor een dichtavond. ‘Dat moet toch kunnen in Boxtel!’, was zijn hartekreet. De eerste dichtavond leverde ‘slechts’ twee (!) kandidaten op, maar wel veertig luisteraars. Door de ontspannen, bijna intieme sfeer hadden ook Marlies Mertens (Openbare Bibliotheek), Ferry Schoth (Boekhandel Elckerlijc) en Marcel Linssen (Brabants Dagblad) zoiets van ‘we proberen het nog een keer’. Maar dan anders.

De dichtavond werd een Dicht-Slam-Rap. Traditionele dichters, trendy slammers en hippe rappers op één podium. Tijdens de eerste editie, januari 2004, waren de rappers nog afwezig. Dichters en slammers uit alle delen van het land beklommen na elkaar het podium om ‘hun ding’ te doen. Zo’n honderd toeschouwers keken en luisterden geduldig.

Dicht-Slam-Rap Boxtel was geboren. Was geen luchtbel meer in de hersenen van organisatoren. Dichters noemden het een succes, slammers voelden zich er thuis. Waar het nu om gaat is de Boxtelse Dicht-Slam-Rap een vaste plek te geven tussen al die stedelijke dicht- en poetrywedstrijden.

Dat kan middels de jaarlijkse Dicht-Slam-Rapbundel met daarin de beste gedichten van de inzenders.Maar er is ook een ontwerpwedstrijd voor de kunstzinnige affiches waarmee de Dicht-Slam-Rap in den lande wordt aangekondigd. Affiches van studenten van de Boxtelse grafische school SintLucas. En nimiddels roeren ook de Boxtelse beeldende kunstenaars zich om iets aparts te gaan doen rond de Dicht-Slam-Rap finaleavond 2005. Hopelijk een begin van een lange traditie.

De bundels

Bestel de bundels

Foto impressie DichtSlamRap

Tweets

Wanneer? Waar?

DichtSlamRap 2020
Datum: 30 januari 2020 20:00

Le Temps Perdu
Markt 13
5281 AT Boxtel