Verrassende dichtbundel en theatershow over klimaat

De Bundel – De aarde nu

Dichters geven hun mening

De eerste De aarde nu-dichtbundel zal die woensdagavond worden gepresenteerd in ecologisch centrum De Kleine Aarde in Boxtel, als onderdeel van de driedaagse duurzaamheidsmanifestatie  In Our Nature. Een nieuw jaarlijks terugkerend festival waarbij blijkt dat kunstenaars een aanzet kunnen geven tot veranderingen in de maatschappij. Simpelweg omdat zij ervan houden om grenzen te doorbreken.

Dichters, woordkunstenaars en poetryslammers vragen hun mening – misschien wel hun schrikbeeld – over de toekomst op papier te zetten – was een idee van het in Brabant actieve Podium Circulair en de Boxtelse poeziestichting DichtSlamRap. Voorzitter Marcel Linssen van DichtSlamRap klom in de pen en werd verrast door de respons voor de klimaatdichtbundel.  Meer dan veertig dichters stuurden gedichten in, veelal nieuw werk.

Als apart hoofdstuk zijn in de 64 pagina’s tellende bundel acht pagina’s ingeruimd voor Gerrit Komrij die in 2000 als Dichter des Vaderland een eerste klimaatbundel presenteerde. Toen daardoor gevraagd door Jan Pronk, minister van milieu aan de vooravond van de klimaatconferentie in Den Haag. Pronk zag cultuur als een kartrekker voor veranderingen.  Aangezien deze bundel niet meer te krijgen is, is in overleg met de erven van Komrij besloten die kwatrijnen in deze nieuwe klimaatbundel mee te nemen.

Naast Komrij in deze bundel dus gedichten van in totaal 34 Nederlandse en Belgische dichters. Namen als Alexis de Roode, Anne Broeksma, David Troch, Martje Wijers, Tom Driesen, Menno Wigman, Ellen Deckwitz, Hanneke van Eijken, Arnoud Rigter, Jee Kast, Els DeJonghe en Lotte Dodion schuiven voorbij. Soms cynische gedichten, soms de draak stekend met klimaat en toekomst.

De aarde nu’ is een dichtbundel met een blik op de toekomst. De deelnemende dichters laten zien dat ze oog hebben voor maatschappelijke problemen. Laten zien dat kunst – en ook de dichtkunst – problemen kunnen en durven te benoemen.  De bundel ‘De aarde nu’ wordt uitgebracht ter gelegenheid van het duurzaamheidsfestival In Our Nature, dat dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 oktober wordt gehouden in De Kleine Aarde in Boxtel.

 ‘De aarde nu’ is te koop in de reguliere boekhandel en via de websites van Bol.com, literaire uitgeverij www.opwenteling.nl, www.podiumcirculair.nl en www.dichtslamrap.nl 

De bundels

Bestel de bundels

Foto impressie DichtSlamRap

Tweets

Wanneer? Waar?

DichtSlamRap 2020
Datum: 30 januari 2020 20:00

Le Temps Perdu
Markt 13
5281 AT Boxtel